Alternatív megoldások a 2-es metró helyett a Kossuth téren

2016. december 3-ától – mint tudják –  három hónapon keresztül az M2-es metró mindkét irányban megállás nélkül halad majd át a Kossuth Lajos tér állomáson az MTESZ-székház bontási munkái miatt.

A Kossuth Lajos tér a Deák Ferenc tér felől az M2A jelzésű állomáspótló busszal érhető el. Újdonság, hogy a pótlóbuszok mellett a  BKK hajójárattal is segíti  az utasok eljutását: a Batthyány tér felől a D2 jelzésű állomáspótló ingahajó közlekedik. A

Kossuth tér és környéke a többi, megszokott közösségi közlekedési járattal – a 2-es villamossal, a 15-ös, a 115-ös busszal, a 70-es és a 78-as trolibusszal – a város minden pontjáról továbbra is elérhető. A Kossuth téri metróállomáson hangbemondással, az M2-es metró szerelvényein pedig a kihelyezett tájékoztatókkal segítik az arra közlekedőket. Közleményünkből megtudhatják, a Kossuth Lajos téri metróállomás lezárásának idején Budapest egyes városrészeiből hogyan, miként közelíthetik meg a teret.

Az M2-es metró Deák Ferenc tér és a Kossuth Lajos tér megállói között közlekedő állomáspótló buszjárat, valamint a Batthyány tér és a Kossuth Lajos tér között közlekedő állomáspótló hajójárat mellett a gyakran induló 2-es villamos, a 15-ös és a 115-ös autóbusz, a 70-es és a 78-as trolibusz is közvetlen eljutási lehetőséget kínál a Kossuth térre. A tér tágabb értelemben vett környéke az M3-as metróval, a 9-es és a 105-ös autóbusszal, vagy a 72-es, illetve a 73-as trolibusszal is megközelíthető. m2_vj_kossuth_161125 Budapest egyes városrészeiből a Kossuth Lajos tér a metróállomás lezárásának idején – december 3-ától várhatóan három hónapon keresztül – az alábbiak szerint közelíthető meg: A Széll Kálmán tér környékéről, illetve az oda érkező járatok utasai sűrűn közlekedő villamosok között átszállva, 4-es vagy a 6-os villamossal a Jászai Mari térig, majd onnan a 2-es villamossal utazva érhetik el leggyorsabban és legkényelmesebben a Kossuth Lajos teret.

További lehetőség, hogy az 5-ös busszal az Erzsébet hídon át a Március 15. térig utazva, majd ott a 2-es villamosra átszállva közelítsék meg a lezárt metróállomás környékét. A Déli pályaudvar környékéről az M2-es metróval a Batthyány térig, majd onnan a reggeltől koraestig közlekedő D2-es állomáspótló hajóval érdemes utazni a Kossuth Lajos térre. A XII. kerület Németvölgy városrésze felől a BKK a 105-ös busz használatát javasolja. A 105-ös járattal a Széchenyi István tértől rövid gyaloglással, vagy pedig egy megállós utazással a 2-es villamosra átszállva lehet a Kossuth Lajos teret a legegyszerűbben elérni. A 2-es villamos ugyancsak megközelíthető a 110-es vagy 112-es busszal a Március 15. téren átszállva. A Budaörsi út és Kelenföld vasútállomás vonzáskörzetéből a BKK az M4-es metró, majd a Fővám tértől a 2-es villamos használatát ajánlja a Kossuth Lajos tér felé. A Batthyány tér felől a mindennap, reggeltől koraestig közlekedő D2-es állomáspótló ingahajóval kelhetnek át a Dunán. A III. kerület felől érkezők a Batthyány téren keresztül a D2-es állomáspótló hajóval juthatnak el a Kossuth Lajos térre, vagy a 9-es busszal az Arany János utcáig utazhatnak, majd onnan rövid gyaloglással – vagy az M2A állomáspótlóra átszállva – érhetik el a Kossuth Lajos tér környékét.

Alternatív utazási lehetőséget nyújt a 4-es vagy a 6-os villamos a Margit hídon át a Jászai Mari térig, majd onnan a 2-es villamos közvetlenül a Kossuth Lajos térig. A III. kerület északi részéről induló utasok úgy is megközelíthetik a Kossuth teret, hogy a 34-es vagy a 106-os busszal az Árpád híd metróállomásig, majd onnan az M3-as metróval az Arany János utcáig utaznak, ahonnan gyaloglással vagy a pótlóbusszal érhetik a célpontjukat. Erzsébetváros és a Terézváros felől a BKK elsősorban a Kossuth Lajos térig közlekedő és onnan induló 70-es és 78-as trolibusz használatát javasolja. A tér elérhető a sűrűn közlekedő villamosok közötti átszállással is, a 4-es vagy a 6-os járattal a Jászai Mari térig, majd onnan tovább a 2-es villamossal utazva. A zuglói és az újpalotai buszjáratokkal érkezők, illetve a Thököly út és a Rákóczi út térségéből indulók számára a BKK elsősorban azt javasolja, hogy az 5-ös, a 8E, a 108E, a 110-es, a 112-es, a 133E vagy a 178-as busszal a Március 15. térig utazva, majd ott a 2-es villamosra átszállva, vagy pedig az Astoriánál a 15-ös, illetve a 115-ös járatra átszállva közelítsék meg a Kossuth Lajos teret.

A Rákóczi út és a Keleti pályaudvar térségéből a 78-as trolibuszjárat is alternatív utazási lehetőséget kínál a Kossuth Lajos térre. A kelet-pesti lakóterületek felől – az M2-es metró külső állomásaihoz csatlakozó felszíni járatokról – az M2-es metró és a Deák Ferenc térről induló M2A állomáspótló busz használatát javasolja a BKK. További lehetőség, hogy az M2-es metró vonalától az Astoriánál vagy a Deák Ferenc téren a 15-ös vagy a 115-ös buszokra átszállva közelítsék meg a Kossuth Lajos tér környékét. Az északi vagy déli városrészek felől az M3-as metróval utazók számára a BKK javasolja, hogy a metróval az Arany János utcáig utazzanak, onnan rövid gyaloglással vagy az M2A állomáspótló busszal elérhető a Kossuth Lajos tér. A XIV. kerület azon utasai számára, akik az M1-es metróval közlekednek, az Operától a 70-es vagy a 78-as trolibuszok igénybevételét ajánlja a BKK a Kossuth Lajos tér felé. Emellett lehetőség, hogy a Deák Ferenc téren a metrópótló buszra vagy a 15-ös, 115-ös járatokra szálljanak át. Az Erzsébet királyné útja felől a 70-es trolibusszal közvetlenül is elérhető a Kossuth Lajos tér.

Az M2-es metróval Buda felől érkező és a Kossuth Lajos téren a 2-es villamossal déli irányban továbbutazó utasok számára a BKK javasolja, hogy az 5-ös busszal utazzak Pest felé. A metrópótlás időszaka alatt az 5-ös busz is megáll majd a Március 15. téren, ahol kedvező átszállási lehetőség nyílik a 2-es villamosra. További lehetőség, hogy a Margit hídon át a 4-es vagy a 6-os villamossal érjék el a 2-es villamos vonalát a Jászai Mari téren.

Budapesti Közlekedési Központ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .