Közélet

Tűzijáték, vagy Lánchíd?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Európa legnagyobb tűzijátékára készül a kormány az augusztus 20-i háromnapos ünnepi megemlékezés keretein belül, amelyre – meg nem erősített információk szerint – mintegy 10 milliárd forintot tett félre.

Mindeközben egyre többen követelik a tűzijáték elmaradását amiatt, hogy az arra szánt pénzt inkább az ország hídjának is nevezett Lánchíd felújítására fordítsák.

A kormány kezdeményezésére a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Guller Zoltán bejelentette, hogy Európa legnagyobb fény- és tűzijátékát fogják megszervezni idén augusztus 20-án, ami a dunai rakpartok több mint négy kilométeres szakaszán lesz látható.

 

 

Miközben a kabinet milliárdokat készül eldurrogtatni, az egyik nemzeti jelképünk, Budapest gyöngyszeme, a sokak szerint a világ legszebb hídjának tartott Lánchíd állapota kritikussá vált. Gyakorlatilag szétrohadt, amelynek súlyos következménye is lehet. Komoly probléma, hogy a felújítási munkák finanszírozásával kapcsolatban patthelyzet alakult ki a főváros vezetése és a kormány között.

“Hiába ad a kormány a város egyik zsebébe 6 milliárdot, ha a másik zsebéből ötször annyit vesz ki” – nyilatkozta Tüttő Kata főpolgármester-helyettes.

Szerinte nehéz a főváros dolga, mert nincs elegendő bevétele már évtizedek óta, így felújításokra nagyon nehezen kerülhet csak sor. Megjegyezte, hogy az előző városvezetés is már hitelből akarta megvalósítani a projektet, amivel az baj, hogy a jövőben ez egy másik munka rovására fog menni, valamint „nehéz úgy pénzt felvenni, hogy nem tudjuk, miből tudjuk majd visszafizetni”.

Kétmillió ember nem eshet áldozatul kicsinyes politikai csatározásoknak

A kormányzat-főváros között zajló csatába érthetetlen módon becsatlakozott a volt főpolgármester is, pedig ha valakinek, akkor Tarlós Istvánnak pontosan tudnia kell, milyen pénzügyi ellehetetlenítést eredményező merényletet tervez a kormány, s azt is, hogy ilyen körülmények között szinte kigazdálkodhatatlan a főváros számára a híd elengedhetetlen felújításának rá eső része.

A kormány – legalábbis ezt állítja – 6 milliárd forinttal járulna hozzá az elengedhetetlen munkálatokhoz. A felújítást alsó hangon – még Tarlós idején – közel 34,5 milliárd forintra becsülték. Jövőre a kormány 39 milliárd forintot von el a fővárostól (s további összegeket a kerületektől is).

Mindeközben ­– meg nem erősített értesüléseink szerint – mintegy 10 milliárd forintot tett félre a kormány az augusztus 20-i háromnapos önfényező bulira, amelynek középpontjában a tűzijáték áll.

Ennek fényében, még inkább érthető, hogy egyre többen követelik a tűzijáték elmaradását, s azt, hogy az arra szánt pénzt inkább az ország hídjaként is nevezett Lánchíd felújítására fordítsák.

Ezt is olvassa el!
Tegyen javaslatot Pilinszky-emlékéremre

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzata Pilinszky-emlékérmet adományoz olyan személy, vagy közösség munkájának elismeréseként, aki a kerület közművelődéséért elismerésre méltó Érdekel

Rekonstrukciós munkálatok

Belváros Önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a közterületek élhetőbbé tételére, ennek részeként az V. Kerület Önkormányzata beruházásában, a Kormány és a Érdekel

Közös beadvány a “szájzártörvény” ellen

Az ellenzéki pártok közös beadványban kérik az Alkotmánybíróságtól, hogy semmisítse meg az országgyűlési törvény és a házszabály módosításait... ...jelentették be a Érdekel

A TASZ beszólt Karácsonynak és Pikónak

A TASZ úgy gondolja, hogy sem a főpolgármesternek sem pedig Pikónak Józsefváros polgármesterének nincs joga ahhoz, hogy megválogassa kinek nyilatkozik. Érdekel

Vége a Kistehénnek

Peter Rockerboyler/MTI Befejezi a közös zenélést a Kistehén zenekar. A több mint másfél évtizede létező népszerű alternatív rockformáció nyári fesztiválfellépések Érdekel

Fidesz – Az EU nem ad pénzt a védekezésre

Arold Péter A Fidesz egy rövid politikai kommünikét készített arról, hogy az EU semmilyen támogatást nem nyújt Magyarországnak a koronavírus Érdekel

Szent Flórián-díj felhívás

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzatának 19/2007.(V. 30.) B-L. Ö. többször módosított rendelete határozza meg az önkormányzati kitüntetések adományozásának rendjét, Érdekel

0 0 votes
Article Rating
Érdekel minket az ön véleménye is
Térkő munka Káta Jako Bt. Budapest
Subscribe
Visszajelzés
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
hógolyó
1 éve

A cikk eleje utal rá. Félretettek 10 milliárdot. Tehát nem máshonnan vették el. Két egymáshoz nem kapcsolódó történés – Lánchíd Tűzijáték combó, nem vall nagy stratégára. Ha akar adni a kormány, ad. A Lánchídra.