Bővült a távhőhálózat a belvárosban – üzembe álltak az óriásvezetékek az Erzsébet híd alatt

A több, mint 3 milliárd forintos uniós beruházás részeként egy energiahatékonyabb, zöldebb fűtési lehetőség valósult meg a belvárosban.

A távfűtés fejlesztése kulcseleme a Budapest energiafüggetlenségét és klímaállóságát célzó stratégiánknak. Az uniós pályázat keretein belül az Erzsébet híd kereszttartóira felfüggesztve futó új, stratégiai jelentőségű vezetékkel, illetve a hozzá kapcsolódó gerinc- és elosztó vezetékszakaszok kialakításával megkezdődött a Belváros távhőellátása az V. kerület érintett részein – közölte portálján a Főváros.

A projekt keretében lett a Városháza hatalmas épülete és a Merlin Színház is rákötve a távfűtési rendszerre, de több más V. kerületi intézmény, hotelek (mint az impozáns déli Klotild palota, azaz a Matild szálloda) és irodaházak is érintettek a projektben. A beruházásnak hála a belvároson túl is a FŐTÁV ügyfele lett a BKV két telephelye a Kőér és a Pomázi utcában, a Budapest One Irodaház, a Kopaszi-gáton található BudaPart több épülete, valamint más lakóparkok is.

Kép: Budapesti Közművek

A pályázat során összesen két kilométernél is több nyomvonal-méter új távhővezetékpár épült ki, 50,85 MW hőteljesítményű új fogyasztó (lényegében a teljes kecskeméti távhőigény) csatlakozott a távhőrendszerre Budapest legsűrűbben lakott részein. 

A piacbővítő és környezeti teljesítményt javító intézkedéseknek köszönhetően az energiahatékonyság növelés által elérhető primerenergia-felhasználás csökkenés évente 110 308,80 GJ, az üvegházhatású gázok kibocsátásának éves csökkenése pedig 7 318,2715 tonna CO2-nak megfelelő érték.

pályázat “Új fogyasztók hálózatra kapcsolása, új piacbővítő vezetékszakaszok építése a BKM Nonprofit Zrt. távhőrendszereiben” címmel és  a KEHOP-5.3.1-17-2018-00035 azonosítószámmal futott, és egészen pontosan 3,410 milliárd forint összegű, 50 százalékos mértékű vissza nem térítendő európai uniós támogatással valósult meg.


  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .