M3-as metró. A feladat igen összetett

Arold Péter Tudomány-Technika

Március elején vonulhat fel az első két állomáson: az Arany János utcánál és a Ferenciek terénél az M3-as középső szakaszán a megállókat felújító Swietelsky Kft.

Érdekes cikkel jelent meg a magyarepitok.hu építő ipari portál, amiben arról számol be, hogy a 40 éves fejlődés következtében technikai szempontból mennyi minden változott a metrótechnikában. Az M3-as metró negyven évvel ez előtti kiépítésének ismerete is elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a 21. századi metró közlekedésében ne legyenek fennakadások a felújítás alatt. Több mint 30, zömében gyengeáramú rendszer kábeleit be kell azonosítani, majd az építkezés közben biztosítani kell egyes kiemelt fontosságú rendszerek által nyújtott szolgáltatások zavartalanságát.

Most egy ilyen feladatról informálta  a magyarepitok.hu portált  Kocsis Zsolt, a Swietelsky Kft. installációs főmérnöke, mely már az építkezés megkezdésének is előfeltétele, miközben a kivitelezés alatt is kulcsfontosságú. A metró középső szakaszának felújítása közben

  • a metró üzemét biztosító rendszerek,
  • különböző szintű kommunikációját biztosító
  • és olyan külső szolgáltatásokat, mint a földalatti 4G-s mobilelérés is működtető,

A beazonosítás után jön a működtetés

Miután a kábeleket beazonosították, az lesz a feladat, hogy azon rendszereket, melyek szükségesek az északi szakasz szerelvényeinek reggeli és esti átközlekedéséhez működtessék, amíg vágányzár lesz a középső szakaszon. Ezért is kezdik el a munkát már jóval azelőtt, hogy erre novemberben sor kerül majd és tárják fel a Budapest alatt futó hálózat pontos rendszerét.

A feladat nem egyszerű. Arról nem is beszélve, hogy naponta több 10 ezer ember biztonsága a fő szempont.

Címlapfotó: Arold Péter

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .