Döbbenetesen gyönyörű a Párisi udvar homlokzata

Az itt nyíló luxushotel próbaüzeme télen indul, de az épületen végzett páratlan restaurálási munka eredményei már most számos helyen megcsodálhatók.

A Párisi Udvar Petőfi Sándor utcai oldala után a Ferenciek tere felől is – egy hat méteres szakasz kivételével – eltávolításra kerültek az állványok: újra láthatóvá vált Közép-Európa egyik legdíszesebb, ikonikus és historizáló épülete. Mostanra lezajlott a kerámiadíszítésű homlokzat restaurálása és az épület ékkövének számító kristálykupola megtisztítása is.

A műemlékvédelemi szabályok szerint zajló kivitelezéséért a Market Építő Zrt. szakemberei felelnek. Az épületet többek között Zsolnay kerámiák, Róth Miksa üvegablakok és Villeroy and Boch mettlachi (díszes cementlapok) is ékesítik.

A Párisi Udvart a már két és fél éve tartó munkálatok során luxushotellé alakítják át. A földszinten és a félemeleten üzletek, éttermek, kávézók kapnak helyet, az első szinten spa, wellness és fitnesz szolgáltatások várják majd a vendégeket, emellett öt szinten vendégszobák, valamint a tetőtérben ötszáz négyzetméteren két tetőkertes, körpanorámás luxuslakosztályt is kialakítanak.

Közel hetvenezer órát dolgoztak a kerámiák restaurálásán
A szecessziós épület Magyarország egyik legnagyobb ívű restaurálási feladatai elé állította a kivitelezőket.

„A kerámia restaurátori munkái közel hetvenezer órát öleltek fel, a legintenzívebb időszakban ezen munkafázisok 41 fővel folytak. Kihívással teli projekt volt, mivel egy grandiózus épületről beszélünk: a restaurált homlokzati felület 3000 négyzetméter, az épület legmagasabb pontja pedig 41 méter, mely egy 13 emeletes panelháznak felel meg”

– ismertette Tóth András, a Market Építő Zrt. műemlékvédelmi projektvezetője.

Forrás: magyarepitok.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .