Nagyon odavan a Lánchíd

Arold Péter/mandiner.hu

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélgettek Tarlós Istvánnal Budapest volt polgármesterével a Lánchíd műszaki állapotáról.

Tarlós elmondta, hogy a hídszerkezetet már több éve vizsgálják és minden alkalommal lesújtóbb a vélemény annak műszaki állapotáról.

 

Olyan állapotba kerülhet a Lánchíd, hogy nem is lehet felújítani, így akár meg is szűnhet a műemlék

 

jelentetti ki a műsorban

Hat hónapon belül meg kell kezdeni a felújítást – ezt mondták tavaly ősszel” – emlékeztetett a volt városvezető. Tarlós István nem érti, hogy az új városvezetés, amely szintén sürgetőnek tartotta a rekonstrukciót, az elmúlt 6 hónap alatt, amiből 5 és fél eltelt, miért nem írták ki a hídra a tendert. Tarlós azt mondja, hogy ők hagytak rá pénzt: 23,7 milliárdot, amiből 6 milliárd forint az állami támogatás.

Tarlós István ismertetése szerint a szakvélemény nagyon komoly dolgokat foglal össze, például, hogy az acélszerkezet hatékonysága csökkent, a láncok nem látják el a funkcióikat, és a csuklók sem működnek rendesen. A betonba rengeteg a kloridion, ettől korrodálódnak a vasszerkezetek – ehhez még hozzájön az, hogy a kereszttartókon öt darab hossztartó fekszik, és ezek gerincén nagyon jelentős a szelvénycsökkenés. Sőt, a szélső pályafelfüggesztésnél 80 százalékos rongálódást fedeztek fel az alpinisták.