Egészségügyi tanácsnok: elégtelen a kormány munkája

Bár eddig nem jeleztek koronavírusos megbetegedést Magyarországon, Havasi Gábor a Főváros egészségügyi tanácsnoka, a Momentum fővárosi képviselője elégtelennek tartja a kormány eddigi lépéseit egy járvány megelőzése érdekében és saját intézkedési tervet készít arra, hogy csökkentse a vírus megjelenésének veszélyét Magyarországon, illetve megelőzze, hogy járvány törjön ki.

Havasi Gábor szerint az illetékes minisztérium egyelőre alkalmatlannak tűnik a koronavírus jelentette veszélyek kezelésére.

A koronavírus már több európai országban is megjelent. Ennek hatására a környező országokban óvintézkedéseket vezettek be, és Magyarországon is több vállalat karanténba helyezte Kínából érkezett munkavállalóit. Eközben a magyar kormány semmilyen érdemi lépést nem tett annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátórendszer felkészülten álljon a járvány esetleges megjelenése előtt és a lakosság sem kapott megfelelő tájékoztatást.

A Fővárosi Önkormányzat egyeztet a WHO budapesti irodájával és a fővárosban lakók védelmében saját intézkedési tervet készít a koronavírus megjelenése esetére.

Havasi Gábor felszólítja a kormányt, hogy

  • országos szinten készüljön fel intézkedési tervvel a vírus esetleges megjelenésére,
  • indítson tájékoztató kampányt az egészségügyi intézmények, a háziorvosok és a lakosság irányában is a fertőzés tüneteiről, az azonosítás módszereiről,
  • kezdje el felkészíteni a kórházakat a betegek esetleges fogadására, és lásson hozzá a kezeléshez szükséges gyógyszerek, illetve a védőfelszerelések készletezéséhez,
  • Vezessen be fokozott ellenőrzést a Liszt Ferenc Repülőtéren, különösen a Kínából érkező közvetlen járatok esetében, illetve fontolja meg, hogy a budapesti légikikötő egy ideig ne fogadjon járatokat az országból
  • a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt térségek közé emelje be Kína teljes területét.

„A felesleges pánikkeltést mindenképp el kell kerülni, ez azonban csak úgy lehetséges, ha a lakosság megfelelő tájékoztatást kap arról, hogy mi a teendő a vírus esetleges megjelenése esetén” – hangsúlyozza Havasi Gábor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .