Közös beadvány a „szájzártörvény” ellen

Az ellenzéki pártok közös beadványban kérik az Alkotmánybíróságtól, hogy semmisítse meg az országgyűlési törvény és a házszabály módosításait…

…jelentették be a Párbeszéd, az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP és a Magyar Liberális Párt képviselői hétfőn.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke szájzár törvénynek nevezte a február 1-jén hatályba lépett szabályozást, aminek szerinte az a célja, hogy megfélemlítsék, meghátrálásra kényszerítsék az ellenzéki képviselőket. Közös beadványukban azt kérik az Alkotmánybíróságtól, hogy semmisítse meg a módosításokat. Azzal indokolt: komoly alkotmányossági aggályok merülnek fel, mert a jelentősen szigorított szankciók hatásukban alkalmasak lehetnek az egész képviselői munka ellehetetlenítésére.

Problémásnak nevezte, hogy a szankciókhoz nincs hozzárendelve érdemi mérlegelési jog, és hogy a házelnök automatikusan a pulpitusról alkalmazhat bizonyos büntetéseket jogorvoslati lehetőség nélkül. Aggályosnak tartotta a szavazati jog tartós korlátozását is.

A decemberben megszavazott módosítás szerint a házelnök a képviselőktől akár hathavi fizetést is megvonhat és akár 60 napra is kitilthatják őket. Egy másik módosítás szerint frakciót ezentúl csak és kizárólag az előző választáson országos listát állító és mandátumot szerző ugyanazon párthoz tartozó képviselők alakíthatnának.

A teljes cikk a 444.hu portáltól származik

Mint ismeretes a napokban Hadházy László független képviselő újabb performansza hozott derültséget – az ellenzék padsoraiba – ahol Kövér László Házelnök mögött lógatott ki egy molinót, amiért nyilván megkapta a magáét.

Kövér László előszeretettel használja a február 1-én elfogadott új házszabályt, ezzel szinte megbénítva az ellenzék részéről történő bármilyen erőteljesebb megnyilvánulást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .