Majomhimlő – a WHO kiadta a legmagasabb riasztást

A majomhimlő járványt globális egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet. Ez a besorolás a legmagasabb riasztás, amelyet a WHO kiadhat – írta a BBC

Jelenleg több mint 16 000 esetet jelentettek 75 országból – mondta Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója. Eddig öten haltak meg a járvány következtében – tette hozzá.

Jelenleg csak két másik ilyen egészségügyi vészhelyzet van: a koronavírus-járvány és a gyermekbénulás felszámolására irányuló folyamatos erőfeszítés.

Dr. Tedros szerint a sürgősségi bizottság nem tudott konszenzusra jutni abban, hogy a majomhimlő-járványt globális egészségügyi vészhelyzetnek kell-e minősíteni.

Azt mondta azonban, hogy a járvány gyorsan elterjedt az egész világon, és úgy döntött, hogy valóban nemzetközi aggodalomra ad okot.

„A WHO értékelése szerint a majomhimlő kockázata globálisan és minden régióban mérsékelt, kivéve az európai régiót, ahol magasnak értékeljük a kockázatot”

– tette hozzá.

Egyértelmű a további nemzetközi terjedés veszélye is, bár a nemzetközi forgalom zavarásának kockázata egyelőre alacsony maradt – mondta.

Dr. Tedros szerint a nyilatkozat segít felgyorsítani a vakcinák kifejlesztését és a vírus terjedését korlátozó intézkedések végrehajtását.

A WHO ajánlásokat is kiad, amelyek reményei szerint arra ösztönzik az országokat, hogy tegyenek lépéseket a vírus terjedésének megállítása és a leginkább veszélyeztetettek védelme érdekében.

„Ez egy olyan járvány, amelyet meg lehet állítani a megfelelő stratégiákkal a megfelelő csoportokban”

– mondta Dr. Tedros.

Elmondta, hogy az esetek jelenleg a férfiakkal szexuális életet folytató férfiak körére összpontosulnak, különösen a több szexuális partnerrel rendelkezők között, és az országoknak olyan intézkedéseket kell elfogadniuk, amelyek védik egészségüket, emberi jogaikat és méltóságukat.

Az Egyesült Királyságban eddig több mint 2000 megerősített esetet regisztráltak.

A kezdeti tünetek jellemzően magas láz, megduzzadt nyirokcsomók és hólyagok, bárányhimlőszerű kiütések vagy elváltozások – az utóbbi időben gyakran a szájon vagy a nemi szerveken. A fertőzések általában enyhék.

Az egészségügyi tisztviselők már most is azt javasolják, hogy a majomhimlővel való kitettség legmagasabb kockázatának kitett embereket – köztük néhány meleg és biszexuális férfit, valamint néhány egészségügyi dolgozót – kapjanak védőoltás .