Felszámolja közös cégét Gyergyószentmiklós és Budapest V. kerülete

Felszámolja a Gyilkos-tó körüli turizmus fellendítésére 24 évvel ezelőtt létrehozott közös cégét Gyergyószentmiklós és Budapest V. kerülete – közölte hétfői számában a Krónika.

A lap beszámolója szerint a Monturist Kft. megszüntetéséről a cég Budapesten tartott közgyűlése döntött múlt csütörtökön. Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere elmondta: hamarosan felértékeltetik a cég tulajdonában álló ingatlanokat, javakat, majd Gyergyószentmiklós megvásárolja a budapesti belváros részesedését.
Budapest V. kerülete és székelyföldi testvérvárosa a gyilkos-tói idegenforgalom fellendülését várta a közös cég 1996-os létrehozásától. A Monturist Kft.-ben Belváros-Lipótváros 51 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik, Gyergyószentmiklós 48 százalékos, a városi közüzemek pedig egyszázalékos résszel bírnak.
A Krónika közölte: a tervezett fejlesztésekből alig valósult meg valami, és egy idő után a cég a fejlesztések hátráltatójává vált, hiszen a szervezeti forma nem tette lehetővé pályázati források lehívását.
A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2015 májusában emelt vádat Mezei János volt gyergyószentmiklósi polgármester ellen. A vádhatóság szerint Mezei hivatali visszaélést követett el, amikor a város nevében eladott egy olyan telket, amely a Monturist Kft. tulajdonában volt.
A per során az V. kerületi önkormányzat jelezte, hogy nem tekinti károsultnak magát. A Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben kétszer is polgármesterré választott Mezei János 30 napot előzetes letartóztatásban, 60 napot házi őrizetben töltött.
A 2018 novemberében a Magyar Polgári Párt elnökévé választott politikust 2018 júliusában első fokon felmentette a Hargita Megyei Törvényszék, azonban a másodfokon eljáró Marosvásárhelyi Táblabíróság, formai hibákra hivatkozva, visszaküldte az ügyet első fokra 2019 novemberében.

 

7150cookie-checkFelszámolja közös cégét Gyergyószentmiklós és Budapest V. kerülete