Ingatlanboom a város szívében

Az V. kerület hagyományosan a város legfelkapottabb térségeinek egyike ingatlanárak szempontjából – de az elmúlt években egészen példátlan fejlődésnek lehettünk tanúi. Utánanéztünk, mik állhatnak a jelenség hátterében, és hogy milyen tendenciákra lehet számítani a belvárosi ingatlanpiacon.
Az V. kerület a város legbelsőbb kerülete, a “legközpontibb” városrész.
Érthető módon ez eleve magas ingatlanárakat jelent, melyek alakulásában több szempont játszik közre. Turisztikai szempontól ez Budapest egyik különleges térsége, ugyanis a város látványosságainak nagy része itt van, vagy percek alatt elérhető. Az ikonikus helyszínek közül idetartozik a Parlament, a Lánchíd, a Duna-korzó vagy éppen a Váci utca – a turizmus igazi gócpontjai.
A közelmúltban az itteni lakások a rövidtávú lakáskiadás, vagyis leginkább az AirBnB miatt extra felkapottá váltak.

Új korszak az ingatlanpiacon 
Az Ingatlan.com adatai szerint a szeptemberi lakásárak Budapesten 2015-ről 2016-ra 20 százalékot emelkedtek.
Ezt a robbanást a következő évben is érezni lehetett, a város átlagos 16 százalékos teljesítményével majdnem megegyező léptékűt.
Ez abból a szempontból különösen döbbenetes, ha megnézzük a konkrét négyzetméterárakat: a budapesti átlag jelenleg mintegy 509 ezer Ft, míg az ötödik kerület 863 ezernél tart, azaz itt majdnem a fővárosi átlag dupláját kérik el. Ez azt jelenti, hogy néhány év alatt az átlagosan 40 ezres különbségről 200 ezerre ment fel az első és második helyezett budapesti kerület lakásainak négyzetméterenkénti árkülönbsége!
Különlegesen nagy mértékű kereslet lehet csak képes az árak ilyen mértékű feltornászására.

tovább az index.hu cikkére

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .